01.04.2024. – 30.04.2024: Rita Veilande apmeklēja Marka Sadgrova vadīto Nano-transporta laboratoriju Tokijas Zinātnes universitātē (TU), kas ir viens no Japānas partneriem HE-MSCA-SE projektā Q-DYNAMO. Visas darbības vizītes laikā notika projekta “Atomisko, molekulāro un optisko procesu kvantu dinamikas kontrole” 3.aktivitātes “Kvantu emitētāju eksperimentālā realizācija un kontrole” ietvaros. 

Iepazinās ar TU veiktajiem eksperimentālajiem pētījumiem, t.sk. par zelta nanodaļiņu piesaistīšanu pie nanošķiedras un to kontroli un pastāstīja par saviem veiktajiem pētījumiem LU ASI Teorētiskās fizikas laboratorijā. Pārrunātas idejas par teorētisko modelēšanu šim procesam, par kvantu emitēja un atoma piesaistīšanu nanošķiedru rezonatoram, kas ļautu kontrolēt emitētā fotona virzienu. Apgūts kvantu mehānikas aprakstošais formālisms, izmantojot brīvuma operatoru un sistēmas elementa operatorus Hilberta telpā, kas ir īpaši parocīgs šādu kvantu optikas sistēmu aprakstam. Tika modelēts, pie kādiem parametriem sagaidāma vislabākā fotona virzība rezonatorā. Tika mēģināts izprast, vai un cik daudz kvantu punkts un atoms šādā rezonatorā ir sapīts, un kā tas ir saistīts ar kontrolēto emitētā fotona virzienu. 

Vizītes laikā apmeklēts projekta Q-DYNAMO  otra Japānas partnera – Kali Prasanna Nayak vadīto laboratoriju Elektro-Komunikācijas universitātē, lai iepazītos ar tur veiktajiem pētījumiem.

Dalīties