2023. gada 9. novembrī notika kārtējais LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta (LU ASI)  seminārs - par godu Latvijas patriotisma mēnesim.
LU ASI darbinieki varēja noklausīties vieslektora, Latvijas Kara muzeja direktora vietnieka pētniecības darbā Dr.hist. Jura Ciganova prezentāciju par Latvijas valsts izveidošanu un ciņu par to. Dr.hist. J. Ciganova stāstījums atgādināja 1918.-1920. gadu notikumus kad tika nodibināta Latvijas valsts, kādos apstākļos tas notika, kādi bija izšķirošie brīži un notikumi cīņā par Latvijas valsts neatkarību. Stāstījums bija labs ievads Latvijas valsts neatkarības svētku svinēšanai un pamudināja klātesošos atcerēties svarīgus vēstures notikumus un to nozīmi.      

Ar Dr.hist. J. Ciganova prezentāciju var iepazīties šeit.

Aicinām arī apmeklēt Latvijas Kara muzeju, kurš atrodas Rīgā, Smilšu ielā 20 (Pulvertornī).
Muzejā ir dažādas ekspozīcijas un izstādes:
No 2023. gada 18. janvāra  Latvijas Kara muzejs ielūdz uz savu jaunāko izstādi “Kara anatomija: cilvēka dzīvības vērtība”.
Jaunajā izstādē ir skatāmas vēsturiskas fotogrāfijas, medikamenti, ķirurģiski instrumenti, protēzes un citi priekšmeti, kas atspoguļo nozares izaicinājumus dažādu laiku militārajos konfliktos. Saturu papildina kara mediķu atmiņstāsti un video intervija ar mikroķirurgu Olafu Libermani, kurš astoņus mēnešus pavadījis Ukrainā, operējot ievainotos karavīrus.
Izstāde "Kara anatomija: cilvēka dzīvības vērtība" apskatāma Pulvertorņa pagrabstāvā.

Latvijas Kara muzeja ekspozīcija “Latvijas valsts izveidošana un Neatkarības karš. 1918–1920” ir muzeja nozīmīgākais valsts simtgades projekts.
“Tikai tām tautām tiesības uz savu valsti, kas grib un spēj to aizstāvēt. Un Latvija to gribēja un izdarīja” (Rīgas atbrīvošanas gada svētki. – Latvijas Vēstnesis- 1920. gada 11. novembris)
https://www.karamuzejs.lv/lkm/latvijas-valsts-izveidosana-un-neatkaribas-kars-1918-1920

Muzejs atvērts:
no trešdienas līdz svētdienai
10.00 - 18.00

Muzeja apmeklējums ir bezmaksas!
 

Dalīties