2023.gada 14.aprīlī Cesvaines pilī norisinājās pasākums "Kultūras un zinātnes sinerģija Cesvainē". Mākslas izstādes atklāšana un grāmatas atvēršanas svētki, meistarklases un darbnīcas, prezentācijas un spēles, koncerts un ekskursijas - tik daudzveidīgi dalībnieki varēja piedzīvot kultūras un zinātnes saskarpunktus un rezultātus. Pasākumu sadarbībā ar Cesvaines pili, Latvijas Universitāti un SIA "ZSC" organizē Cesvaines kultūras veicināšanas biedrība.

Ielūkoties un praktiski sajust zinātnes esību, palīdzēja LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta direktore Inga Šīrante, kas līdzdarbojās fizikas eksperimentos kopā ar bērniem un jauniešiem.

Visā Visumā ir tik daudz noslēpumu! Tāpat kā īstās pilīs - ar tornīšiem, balkoniem un terasēm. Cesvaines pilī visu dienu darbojās radoši zinātnieki, mākslinieki, literāti un mūziķi. Pasākuma mērķis bija interaktīvā un interesantā veidā kopradīt un izzināt kultūras nozaru sinerģiju un tās ietekmi uz izzināšanas procesu, lai paplašinātu kultūrizpratni, rosinātu pašizpausmi un jaunradi ikdienā, mācībās un profesionālajā darbībā.

Projekta ideja balstīta kultūras nozaru sinerģijā un to būtiskajā ietekmē uz izzināšanas procesu - kultūra un kultūras vēsture iniciē humanitāro un eksakto jomu sadarbību un paaugstina kopējo izaugsmes potenciālu. Sinerģija nozīmē vairāku jomu sadarbību, kas rada daudz augstāku vērtību, daudz nozīmīgākus rezultātus nekā katras atsevišķās jomas iespējas, jo pati apvienošanās sniedz papildu iedvesmu un ieguvumus. Izcils sinerģijas piemērs ir pati norises vieta - Cesvaines pils un tās apkārtne - vairāku arhitektūras stilu mijiedarbībā radīta kultūrvēsturiska vērtība ar unikāliem mākslas un arhitektūras pieminekļiem, kuru skaistumu un funkcionalitāti nodrošina nozīmīgi zinātnes atklājumi un precīzo zinātņu izmantojums. Cesvaines pils par pasākuma vietu izvēlēta, akcentējot kultūras pasākumu pieejamību reģionos.

Pasākumu finansiāli atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds un Madonas novada pašvaldība.

   

Dalīties