David Busch, Ph. D.

Teksasas Dienvidrietumu Universitāte, Anestezioloģijas un sāpju vadīšanas, Neiroloģijas, Biomedicīniskās inženierzinātnes nodaļa

Slimību, ķirurģisku operāciju un traumu rezultātā var rasties smadzeņu un mugurkaula išēmija (ierobežota asins plūsma), izmaiņas mikrovaskulārajā reaktivitātē un autoregulācijas problēmas. Mēs mērām šos biomarķierus, izmantojot neinvazīvas un minimāli invazīvas difūzās optikas un korelāciju spektroskopijas metodes.

Išēmijas radīta hipoksija (skābekļa trūkums) un nepietiekama asins plūsma var novest pie dažāda veida nelabvēlīgiem iznākumiem. Jo sevišķi būtiski ir iespējami laicīgi atklāt šīs problēmas un klīniski iejaukties, lai novērstu un mazinātu hipoksijas radītu bojājumu smaguma pakāpi. Mūsu laboratorija izstrādā difūzās optikas spektroskopijas (DOS) un difūzās korelāciju spektroskopijas (DCS) iekārtas un pārbauda tās klīniskos pētījumos ar mērķi piedāvāt ārstiem laicīgus brīdinājuma signālus par nepietiekamu perfūziju.

Abas tehnikas (DOS un DCS) izmanto tuvo infrasarkano starojumu ādas pētīšanai >1cm dziļumā. Šīs metodes piedāvā nepārtrauktu ādas hemodinamikas uzraudzīvu neinvazīvā vai minimāli invazīvā veidā kritiskās aprūpes ietvaros. Mūsu laboratorija izstrādā minimāli invazīvas metodes smadzeņu un mugurkaula uzraudzībai kritisku slimību un traumu gadījumā, kā arī neinvazīvus smadzeņu mērījumus bērniem sirds-plaušu šuntēšanas operācijās.

Mūsu grupa nesen demonstrēja optisku mugurkaula išēmijas uzraudzīšanu dzīvnieka modelī. Gan telpā, gan laikā šis minimāli invazīvais mērījums deva labākus rezultātus kā šī brīža klīniskais standarta mērījums. Pilotpētījumā mēs demonstrējām, ka parametri, kas iegūti no noninvazīvas cerebrālās asinsplūsmas uzraudzīšanas, tika asociēti ar vēlāku neiroloģisku ievainojumu. Mēs izmantojām līdzīgas ierīces vaskulārās reaktivitātes uzraudzīšanai pacientiem ar sepses un COVID-19 izraisītu akūtu respiratorā distresa sindromu.

DOS un DCS ierīces var piedāvāt līdz šim nepieejamu informāciju ārstiem, potenciāli uzlabojot iznākumu kritiskās aprūpes pacientiem.

Dalīties