Studiju festivāla skolēniem “L’Universs” ietvaros 3.martā Latvijas Universitātes (LU) Akadēmiskā centra Zinātņu mājā, kur atrodas arī LU Atomfizikas un spektroskopijas institūts (ASI), bija iespēja uzzināt par institūtā esošo laboratoriju darbu. ASI pārstāvji interesantā un aizraujošā stāstījumā prezentēja savu ikdienas praktisko sniegumu, akcentējot zinātnieku un pētnieku darba neparasto vidi.

LU ASI Augstas izšķirtspējas spektroskopijas un gaismas avotu tehnoloģijas laboratoriju pārstāvēja vadošais pētnieks Dr.Atis Skudra un pētniece Anda Ābola,  kas eksperimenta formā demonstrēja dzīvsudraba mērīšanu izelpā. Varēja pieskarties arī plazmas bumbai, kurai izskatās, ka “iekšā dzīvo” zibens, bet tās ir gāzes- neons un ksenons.

Skolēnu neviltotu interesi piesaistīja LU ASI Optisko biosensoru un funkcionālo nanomateriālu laboratorijas pārstāvju Dr. Maksym Pogorielov un  LU ASI viespētnieces Dr. Viktoriia Korniienko (abi – Ukraina) stāstījums par implantu izgatavošanu. Tie ir spējīgi aizstāt cilvēka kaulus, arī zobus. Pateicoties zinātnieku izstrādātajiem materiāliem, var tikt aizstāti cilvēka dzīvībai svarīgu orgānu asinsvadi ar membrānām, kas ļauj brīvi plūst asinīm un apasiņot nepieciešamo orgānu, piemēram, sirdi.

Atomfizikas, atmosfēras fizikas un fotoķīmijas laboratoriju, kuras mājvieta ir  Šķūņu ielā 4,  pārstāvēja laboratorijas vadītājs – vadošais pētnieks Dr. Arnolds Ūbelis un pētnieks Jānis Sniķeris, prezentējot divus ERAF  projektus “Nākamās paaudzes tehnoloģijas izstrāde augstas tīrības kristālu audzēšanā, izmantojot MHD pseido levitāciju” un “Tehnoloģiski pētījumi, lai radītu nākamās paaudzes mazizmēra 100 keV bora jonu implantācijas iekārtu ar TRL līmeni tuvu pie 4”. Šādas jonu daļiņas nepieciešamas, piemēram, radiācijas detektoru iekārtām. Savukārt augstas tīrības kristāli tiek izmantoti lāzeros un elektronikā.

Noslēgumā LU ASI, Kvantu fizikas laboratorijas pētnieces Ilze Ošiņa un Inga Brice sniedza uzskatāmas atbildes uz jautājumiem- kāpēc debesis ir zilas, bet saulrieti sarkani? Atšķirību rada atmosfērā izkliedētā gaisma, un, kā izrādās, skaistākās debeskrāsas rodoties tieši tad, kad atmosfērā esot visbiezākais gaisa slānis, visvairāk dažādu piesārņojumu, putekļu. Un- kāpēc cilvēkam ir divas acis? Lai pasauli vērotu pilnīgi, t.i. trīsdimensiju 3D skatā, spējot atšķirt ne vien krāsu, gaismu, bet arī attālumu un izmērus.

Iepazīt LU ASI laboratoriju darbu šoreiz bija iespēja arī SOS bērnu ciemata bērniem no Valmieras. Tīkamu vidi Zinātnes mājā radīja arī Ukrainas mākslinieces Marijas Zenkovas personālizstādē apskatāmie darbi, kas tapuši gada laikā pēc ierašās Latvijā.

 

Dalīties